در این مقاله میخوایم به سوالی جواب بدیم که مطمئنا حداقل یک بار بهش فکر کردین، “پرینتر لیزری چگونه کار می کند”، و یا اینکه که چطور این نوشتهها و اشکال به طرز جالبی روی کاغذ چاپ میشوند. در کل این که بفهمیم هر وسیلهای چطور کار میکند میتواند طرز فکر مارا به آن شی یا وسیله عوض کند.
ما قصدمان این است که مفاهیم تخصصی و فنی را به شکلی بیان کنیم که درک این مکانیزم را برای شما راحتتر کند و از پیچیدگیهای اضافه به دور باشد .درابتدا یک پرینتر لیزری را در نظر بگیرید که تمام کاورها و قاب هایش باز شده باشد و یک شبه اسکلتی از بدنه پرینتر و قطعات ریز و درشت را دقیقا مثل عکس زیر مقابلمان داریم. وقتی میگوییم پرینتر لیزری به پرینترهایی اشاره میکنیم که با پودر یا اصطلاحا تونر کار میکند. پیشنهاد میکنم یک نگاه اجمالی به عکس بیاندازید تا زمانی که در مورد هر قطعه و عملکردش توضیح میدهیم به جایگاه و تصویر سازی آن قطعه در ذهن شما کمک کند.
قطعات داخلی پرینتر های لیزری
- کاغذکش (Pickup)
- کارتریج (Cartridge)
- لیزر(Laser)
- فیوزینگ یا فیوزر (Fuser)
حال به بررسی هر قطعه و وظیفه آن در فرآیتند چاپ را شرح میدهیم:
کاغذکش (Pickup)
به بیان ساده وظیفه pickup برداشتن و کشیدن کاغذ به داخل پرینتراست و برای این کار سه بار تلاش میکند که اگر کاغذ داخل پرینتر نباشد معمولا با ارور out of paperمواجه می شوید و زمانی میگوییم pickup خراب است که عاج روی لاستیک آن از بین رفته باشد و نتواند با کاغذ درگیر شود و در واقع کاغذ روی pickup سر بخورد.
در بعضی پرینتر ها ما چند ورودی برای کشیدن کاغذ داریم و هرکدام دارای یک pickup است.بد نیست بدانید که به ورودی کاغذ در پرینتر ترای (tray) گفته میشود. وقتی کاغذ وارد پرینتر می شود در ابتدای مسیر هیجان انگیز خود به قطعه ای به نام کارتریج می رسد.
کارتریج (Cartridge)
کارتریج را به عنوان ماده ی خام پرینتر در نظر داشته باشید که درون آن قطعات و ماده اصلی چاپ قرار دارد.به عکس زیر دقت کنید تا متوجه قرارگیری قطعات درون این بدنه پلاستیکی بشوید.کارتریج شامل درام- بلید- فوم رول- مگنت-مخزن تونر- مخزن ضایعات و چیپست می باشد.وقتی کاغذ وارد کارتریج می شود مگنت ما ( همان آهنربای با تونر پوشیده شده) شروع به چرخیدن می کند ودر کنارش درام باردار ما که الکتریسیته ساکن دارد و با سیم کرونا شارژر شارژ می شود ومطالب مارا روی کاغذ چاپ می کند قرار دارد این مطالب توسط لیزر به کارتریج ما می رسد که در مباحث بعدی در مورد لیزر نکاتی را بیان میکنیم.دقت کنید که هنوز تونر چاپ شده روی کاغذ خام است که برای تثبیت تونر روی کاغذ به حرارت بسیار بالا نیاز داریم و این حرارت توسط فیوزینگ تامین می شود.
لیزر(laser)
با ورود لیزر و سیستم پرتاب نور به پرینتر ها تحول شگرفی در صنعت چاپ به وجود آمد و وجه تمایزی شد بین پرینتر های لیزری و جوهر افشان و حرارتی.
معمولا لیزر درون باکسی محفوظ شده تا از ورود گرد و خاک به درون آن جلوگیری شود.درون لیزر چند آینه و پولیگان لیزر وجود دارد.پولیگان وظیفه پرتاب نور را به عهده دارد معمولا خرابی لیزر باعث چاپ سفید و یکدست کاغذ می شود
فیوزینگ یا فیوزر (Fuser)
به فضای بین دو غلطک ک کاملا به چسبیده اند و با سرعت بالایی در حال چرخش اند فکر کنید حال زمان پخت است و به گرما نیاز داریم اما نه یک حرارت معمولی میخواهیم در مورد هیتری حرف بزنیم که 200 درجه سانتی گراد حرارت تولید می کند.بله درست متوجه شدید 200 درجه سانتی گراد.
شاید فکر کنیم که این حرارت میتواند کاغذ را بسوزاند اما سخت در اشتباهید.به این دلیل که هیتر ما روکشی دارد به نام فیلم فیوزینگ که از جنس پلاستیک و تفلون هست و توانایی متمرکز کردن حرارت و پخش به صورت متوازن روی کاغذ را دارد
بعد از پخت تونر در قسمت فیوزینگ کاغذ توسط رول اگزیت خارج می شود و به دست کاربر می رسد.
در کل زمانی که کاربر فرمان پرینت را صادر می کند داده هایی که الکترونیکی هستند از طریق کابل یو اس بی (usb cable) به پرینتر می رسد و توسط بردی به نام فرمتر(formatter) ترجمه می شود و فرمان چاپ به قطعات مکانیکی داده میشود
چند قطعه مهم و تاثیر گذار در مکانیزم پرینتر و فرآیند چاپ
پد (Pad):
همیشه یک قطعه ای به نام پد (pad) در کنار پیکاپ قرار دارد ک وظیفه پد جدا کردن فقط یک برگ کاغذ از مخزن کاغذ های شماست و اگر متوجه شدید ک پرینتر شما به صورت همزمان چند کاغذ را داخل می کشد در نظر داشته باشید که پد پرینتر شما به مشکل خورده است.
البته نکته مهم این است که حتما کاغذ های شما از جنس خوبی برخوردار باشد و از لحاض وزنی 80 گرم یا بالاتر باشد زیرا کاغذ های نازک و دارای گرماژ پایین باعث به وجود آمدن مشکل در پد و سیستم کاغذ کش می شود.
حال با نکاتی که بیان شد زمانی که پرینتر کاغذ را به داخل نمی کشد می توانید سریع حدس بزنید که حتما پیکاپ های پرینتر عملکرد درستی ندارند و احتمالا معیوب هستند. کاملا حدس درستی است اما نکته مهم این است که جسم خارجی در مسیر کاغذ گیر نکرده باشد.در نظر داشته باشید ک اجسامی نظیر سوزن منگنه یا گیره کاغذ می تواند مسیر حرکت کاغذ را ببندد و باعث گیر کردن کاغذ شود.
برد پاور( power board):
هر وسیله برقی نیاز دارد تا برق خود را تامین کند و برای این کار از برد پاور استفاده میشود. بنا به نوع ولتاژ برق مصرفی پرینترها ما پاور های مختلف با توان متفاوت داریم توجه کنید که در کشور ما برق شهری 220 ولت است اما این ولتاژ برای پرینتر های ما زیاد اس و باید توسط یک آداپتور تبدیل این جریان به جریان مصرفی مورد نیاز صورت گیرد
در نظر داشته باشید که جریان مورد نیاز ما بسته به نوع پرینتر 5ولت 12ولت و 24 ولت است.
برد فرمتر(formatter board):
برد فورمتر رابط بین داده های الکترونیکی و قطعات مکانیکی پرینتر است و در واقع آن دیتایی که به پرینتر می دهیم را ترجمه میکند و به قطعات مکانیکی منتقل میکند.روش و مکانیزمی که فرمتر برای برقراری این ارتباط دارد کمی پیچیده است و اگر تمایل به مطالعه ی بیشتر دارید در بخش فرمتر چیست و چه می کند به طور مفصل بیان کرده ایم.